Kinderen

Kindertherapie, is dat iets voor mij?
Wat hoor ik nu? Zit jij niet zo lekker in je vel? Dat wil je vast veranderen! Misschien kan ik je helpen. Ik ben Shantih en ik ben kindertherapeute. Dat is een moeilijk woord voor iemand die kinderen helpt om van allerlei lastige dingetjes af te komen. Over welke "lastige dingetjes" heb ik het dan eigenlijk?

Misschien ben je
- Boos... of
- Verdrietig... of
- Bang... of
- Voel je je snel alleen ...
- Heb je lastige gedachten in je hoofd... of
- Is er iets ergs gebeurd, maar weet jij dat alleen... of
- Zijn je papa en mama gescheiden en vind jij dat moeilijk... of
- Heb je het gevoel dat niemand je begrijpt...of
- Ben je bang om alleen iets te doen, dus zonder je mama of papa... of
- Ben je bang dat iemand je uitlacht als je iets zegt... of
- Zijn er pesters op school die het je lastig maken... of
- Heb je vaak hoofdpijn, buikpijn of heimwee... of
- Ben je bang om te gaan slapen, of om "voor de klas te moeten komen"... of
- Denk je dat iedereen jou stom vindt, of niet knap of slim ... of
- Weet je niet hoe je vrienden kan maken en houden... of
- Misschien is er iets heel anders dat moeilijk voor je is...

Het voelt meestal niet zo fijn als je ergens last van hebt. Meestal willen kinderen dat gauw veranderen. Natuurlijk wil je je liever vrolijk en sterk voelen. Dat kan meestal ook. Als je bij mij komt, dan spelen we in de therapiekamer. Ik weet nu nog niet hoe oud jij bent, maar voor elke leeftijd zijn er leuke dingen te doen. Tekenen, knutselen, spelletjes doen, voetballen, hutten bouwen in de bossen, chillen, niks doen, dansen, schmincken, praten, verhalen schrijven, verkleden, naar een helpsprookje luisteren, met poppenspelen of met auto's, ridders of zwaarden.. we doen iets wat jij wil. Je mag ook zelf iets meenemen.

Kinderen die al eerder in mijn therapiekamer zijn geweest, hadden allemaal last van iets. Zo was er eens een jongetje van 9, die erg boos was, maar hij wist niet precies waarom en op wie. Daardoor kon hij niet meer echt vrolijk zijn. Daar zijn we in de therapiekamer achtergekomen. En dat heeft hij daar ook op kunnen lossen. En er was eens een meisje van 12. Zij had een geheim. Ze durfde het geheim met niemand te delen. Ze had moeten beloven het geheim niet door te vertellen. Als ze dat wel zou doen, dan zou er iets rots gebeuren. Maar nu liep ze er alleen over te piekeren en ze voelde zich helemaal niet fijn daarbij. Ze was bang voor wat er zou kunnen gebeuren als ze het wel zou vertellen. Ze voelde zich niet helemaal veilig. Daardoor werd ze stil en kon ze niet meer lekker met haar vriendinnen spelen. Ze zat maar thuis op haar kamer .... Ik heb haar kunnen helpen, zodat ze geen last meer had van het geheim . Vrolijk en veilig kon ze daarna weer verder gaan. Dat is kindertherapie: op een leuke manier samen dingen oplossen, zodat je je weer steeds fijner gaat voelen.

Je ziet het kinderen komen met allerlei dingen naar kindertherapie toe. Ik heb al zo veel kinderproblemen gehoord. En in de therapiekamer hebben we al veel van die lastige dingetjes opgelost. Een sessie duurt niet zo lang. Je mama of papa die je brengt kan wel even snel wat boodschapjes gaan halen. Jij mag kiezen wat we gaan doen en ik doe met je mee. Na een paar keer samenspelen komen we erachter wat nu precies het lastige is voor jou en zoeken we samen naar jouw oplossingen en hoe je ermee om kan gaan. Eigenlijk help ik jou om dat allemaal in jezelf te vinden. Ik vertrouw er namenlijk op dat kinderen heel wijs zijn. En ik heb nog geen ongelijk gehad tot nu toe.

Omdat ik therapeut ben mag ik helemaal niks tegen anderen zeggen over wat jij doet of wat jij zegt in kindertherapie. Dat is privé. Daarom spreek ik altijd met jou af, wat ik je vader of moeder wel of niet over jou mag vertellen. Dat bepaal jij dus ook.

Sommige kinderen hebben juist liever dat ik eerst iets tegen papa en mama vertel, dat kan. Na 5 keer praat ik met je ouders. Ik geef ze dan tips over hoe ze jou kunnen helpen om je blijer te voelen. Ik vertel ze wat zij kunnen doen thuis om jou beter te begrijpen. De therapie is klaar als jij van het lastige dingetje af bent en weer lekker vrolijk op eigen kracht verder kan. Wanneer dat is? Dat weet jij het beste. Wil jij dat ook? Je ouders kunnen je aanmelden voor kindertherapie. Of vind je het echt iets voor een vriendje of vriendinnetje van je? Laat ze dit dan ook eens lezen!

Groetjes Shantih

TOP